+420 775 760 500
Zásilky expedujeme také na SLOVENSKO. We ship to all European countries.

Vzduchovky bez omezené úsťové rychlosti

Novela zákona o zbraních, která vešla v platnost 1.2.2022 nově umožňuje prodej nejsilnějších vzduchovek. Ptáte se, kdo všechno si může pořídit takto silnou vzduchovku a co všechno musí dotyčný splňovat? 

1) Jedná se o zbraně kategorie D a tudíž si takto silnou vzduchovku může pořídit zákazník, který dovršil věku 18 let.

2) Další podmínkou je, že tyto vzduchovky jsou do kalibru 6,35 mm. Nad ráží 6,35 mm spadají do kategorie C-I. 

Jaký je rozdíl mezi kategorii D a C-I? 

Zbraně kategorie D jsou volně prodejné od 18 let bez nutnosti vlastnit ZP nebo zbraň registrovat.

Zbraně kategorie C-I jsou volně prodejné od 18 let, nicméně Vám po zakoupení vzniká povinnost, která spočívá v tom, že zbraň do 10 dnů zanesete na příslušný útvar PČR a ohlásíte ji

Jakou vzduchovku si vybrat?

Nemůžete se rozhodnout mezi pružinovou, PCP nebo CO2 vzduchovkou? Nevadí, níže Vám přiblížíme veškeré + a -. 

Klasika, která nikdy neomrzí (pružinové vzduchovky)

Jedná se o nejznámější a nejpoužívanější vzduchovky u nás. S pružinovými vzduchovkami jste se jistě seznámili na poutích nebo jste takovéto zbraně drželi u přátel na zahradě, kdy jste si zpříjemňovali společné chvíle. Tyto zbraně se nabíjí lomením hlavně nebo nátahem spodní páky. U těchto silných vzduchovek je logicky silnější pružina a proto se z nabíjení může stát opravdová "posilovna". Navíc po výstřelů dojde k silnému zpětnému rázů, který může být pro střelce nepříjemný. Proto bychom Vám doporučili sáhnout po verzi 16J, která je vhodná na vzdálenosti 10-30 m, případně zvolit 24J v kalibru 5,5 mm pro eliminaci škodné.

Pokud i přesto sáhnete po výkonnější verzi, tak prosíme, myslete nato, že musíte zbraň opatřit kvalitním puškohledem, nejlépe s křížem leptaným do skla.

PCP větrovky na stlačený vzduch

Pro nás jednoznačná volba, při takto velkých výkonech! Vzduchovky PCP neboli větrovky jsou zbraně poháněné stlačeným vzduchem. Díky tomuto pohonu nedochází ke zpětnému rázu a proto jsou větrovky velmi tiché. Vzduchovky na stlačený vzduch se také vyznačují svou vysokou přesností i na větší vzdálenosti - jsou nejpřesněji střílejícím typem vzduchovek a díky tomu jsou oblíbené i u střeleckých sportovních disciplín. Nicméně počítejte s tím, že pokud sáhnete po výkonů 90 - 100J a vzduchovka bude opatřena menší kartuši (zásobníkem vzduchu), tak ze zbraně vystřelíte pouze párkrát. Poté budete muset kartuš opět napustit vzduchem. :-)

Vzduchové zbraně na CO2 bombičky 

Pohonem těchto vzduchovek jsou CO2 bombičky 12g nebo 88g. U těchto zbraní se toho moc nemění, jelikož není technický možné získat tak velký výkon jako u předešlých vzduchovek. Proto je hraniční síla 40J a to konkrétně u modelu Brokovnice Umarex HDX 68. Pro obranu je však dostačující 11J až 16J! :-)

Závěrem

Pokud si s výběrem i přesto nebudete vědět rady, tak se na nás obraťte. S výběrem vzduchovky Vám rádi poradíme. Věděli jste, že světový rekord drží česká větrovka Altaros M24 v ráži 5,5mm - 1280 m (1400 yd)? S našimi vzduchovkami ho můžete zkusit překonat! 

Vzduchovky bez omezené úsťové rychlosti najdete ZDE.

Vzduchovka Hammerli Hunter Force 1000 cal.4,5mm FP
Vzduchovka Ruger Air Scout Magnum cal.4,5mm FP
Vzduchovka Browning X-Blade II GP cal.5,5mm FP

 

Diskuze