+420 775 760 500
Zásilky expedujeme také na SLOVENSKO. We ship to all European countries.

Jak vybrat kuši: Průvodce pro začátečníka

Kuše je tichá zbraň, která se v minulosti používala při lovu i válčení. První kuše byly vyrobeny v Číně a používaly se již 200 let př. n. l. Dnes je kuše stále velmi populární, ačkoli v některých zemích, včetně České republiky, je její použití omezeno na sportovní střelbu. Přesto se kuše v některých oblastech stále využívá i při lovu.

Jaké otázky si položit před výběrem kuše?

  1. Pro jakou aktivitu si kuši pořizujete? Chcete s ní sportově nebo rekreačně střílet?
  2. Jste v oblasti střelby z kuše nováček nebo již máte zkušenosti?
  3. Jak často plánujete kuši využívat? Hodláte střílet třeba každý týden, několikrát do měsíce, nebo méně často?
  4. Jaký finanční obnos jste ochotni za kuši vynaložit?

Typy kuší podle konstrukce

Kuše je složena z několika částí, včetně sochy, lučiště, tětiv a spouštěcího mechanismu. Existují různé typy kuší, včetně pistolových, kladkových, reflexních a historických kuší, a každý typ má své specifické vlastnosti a cenu.

Při výběru kuše je důležité zvážit, jakým způsobem ji budete používat. Existují různé typy kuší, které jsou vhodné pro různé účely:

  1. Pistolové kuše: Tyto kuše jsou ideální pro začátečníky, protože jsou jednoduché na obsluhu a nevyžadují přílišnou sílu pro natažení. Mají malé rozměry a hmotnost a obvykle mají dostřel 15 metrů.

  2. Kladkové kuše: Tyto kuše se nejčastěji používají při lovu, protože vystřelená střela dosahuje poměrně velkých rychlostí a kladkové kuše vyvinou při výstřelu největší energii. Nevýhodou je však složitější údržba.

  3. Reflexní kuše: Tyto kuše jsou určeny pro zkušené sportovní střelce, kteří nejsou odraděni velkou silou nátahu. Reflexní kuše jsou velmi přesné a lze je používat i k lovu zvěře.

  4. Historické kuše: Tyto kuše mají jednoduchou konstrukci a jsou vyrobeny z dřeva. Jsou ideální pro rekonstrukce historických bitev nebo jako dekorace.

  5. Dětské kuše: Tyto kuše jsou bezpečné hračky, které jsou běžně dostupné v hračkářství. Jsou vyrobeny z plastu a jsou ideální pro mladé střelce.

Kuše pistolová Beast Hunter Aligator TCS2 80lbs black
Kuše Beast Hunter JAG2 PRO 175LB černá
Kuše Beast Hunter Kraken 200lb black

 

Při výběru kuše je také důležité zvážit její dostřel, který je určen sílou nátahu. Vystřelené šípy mohou dosáhnout poměrně velkých rychlostí, ale jejich energie se po výstřelu poměrně rychle vytrácí a šípy díky tomu postupně zpomalují. Proto je dobré zvážit, do jaké vzdálenosti budete chtít šíp vystřelit. Pro sportovní střelbu bude stačit kuše se silou nátahu kolem 170 lbs, pokud ji plánujete použít ke lovu, můžete vybrat i silnější model.

Kuše mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně dřeva, slitin hliníku a karbonu. Dřevo je tradičním materiálem pro výrobu historických kuší a dětských sportovních kuší, zatímco moderní kuše jsou často vyrobeny ze slitin hliníku nebo karbonu.

Cena kuše

Kuše nepatří mezi úplně levné zbraně. Ceny se mohou pohybovat od několika set korun pro jednoduché tréninkové kuše až po desítky tisíc korun pro profesionální sportovní nebo lovecké kuše.

Příslušenství pro kuše

Kromě způsobu jakým kuše budete používat je pro výběr také důležitá dostupnost dalšího nezbytného příslušenství pro kuše, jako jsou šípy, optika, čistící sady, pouzdra a různé náhradní díly.

Aby zbraň plnila svoji funkci spolehlivě, je nutné poskytnout jí patřičnou údržbu. To zahrnuje pravidelné čištění po každém použití a v případě některých typů kuší, jako jsou kladkové kuše, také pravidelný servis.

Kuše Beast Hunter Cobra R9 Deluxe 90lbs black
Kuše Beast Hunter Jaguar I Simple 175LB černá
Kuše Beast Hunter Stalker 185lbs black

 

Diskuze